Verslag 2022

Als stichting werden we in januari opgeschrikt van het overlijden van onze Roemeense broeder Gherman Silverstru in de leeftijd van 73 jaar. Een groot gemis voor gezin en samenleving in Gherla en omgeving. Ook voor het evangeliseren in de gevangenissen.

In februari is er via Pollotransport een vracht hulpgoederen naar Gherla en diverse gevangenissen gebracht. Net na het transport brak de oorlog in de Ukraine uit, veel vluchtelingen deden ook Gherla aan. De zuster stichting heeft veel buitenlanders die in de Ukraine studeerde opgevangen en geholpen met terugreis naar eigen land. In casa familia zijn de kamers bewoond door vrouwen met kinderen uit de Ukraine. Door de hulpvraag vanuit Roemenië zijn we in contact gekomen met hulpverleners in de Ukraine.   Vooral bij dhr. Soetendaal en dhr. Gerlof van Pollotrans leeft het om de mensen daar te gaan helpen. Via de Stichting worden enkele transporten weggebracht naar wees en bejaardenhuizen. Ook vanuit de stichting word er twee keer via Gherla een bezoek gebracht bij de opvanghuizen.

Om het goederen transport beter en sneller te laten verlopen komt er in de opslag in Gherla een heftruck. Ook worden er wandplaten gebracht voor de indeling van de loods. Vanuit de loods in Gherla worden goederen verdeeld naar opvangplaatsen van  vluchtelingen uit de Ukraine die in Roemenië verblijven.

Er zijn diverse bezoeken gebracht aan de gevangenissen. De kleine reizen zijn in een grote kring rond Gherla gedaan, en in de zomer is er een grote reis gemaakt naar het zuiden van het land. We hebben een nieuwe (oude bekende) tolk gekregen. Het was in het begin wennen aan elkaar , maar in de loop van het jaar ging het steeds beter. Met de bijeen komsten is de invulling ook anders geworden door het wegvallen van onze reismakker, waren er eerst twee sprekers, nu is het er een.

In oktober is er onverwachts nog een reis ingepland, een week is er mee gelopen met de Roemeense stichting in hun dagelijkse bezigheden. We hebben gevangenissen bezocht en bejaarden, geholpen met een broeikas op te zetten, ex gevangenen gesproken, voedsel pakketten en brandstof rond gebracht. En een dag naar de Ukraine geweest met hulpgoederen.